Betonworkshop: tekstilforskalling

På 2. semester var jeg så heldig at være med på en betonworkshop, hvor vi fik lov til at støbe vores egne betonsøjler i tekstilforskalling.

Opgaven:

Der skal udvikles et princip, hvor minimale midler og vægt giver maksimale muligheder for betons konstruktion og form.
Søjlen skal være 200 cm høj.
Gruppen har maks. 200 liter beton til rådighed, hvilket svarer til 480 kg.

Der udvikles og testes forskallingsprincip i gips. Forskallingen skal kunne holde i stor skala.

Til søjlerne støbes et fundament på kajen.

Processen:

Vores ide var fra starten at skabe en kontrast mellem det organiske og det hårde/kantede. Vores første prototype var ” Pølsen”, som vi så smukt har døbt den. En søjle der indsnøres på forskellige steder med forskellige former for bånd og dermed skaber en mere eller mindre kontrolleret organiske form.

Idéen med at kombinere det organiske og det kantede, opstod primært, fordi man med en tekstilforskalling netop kan lave organiske former. Beton er normalt heller ikke forbundet med en sådan form, så det i sig selv giver også en helt speciel kontrast.

Forsøg nummer to blev en abstraktion over den første model . I stedet for at sætte bånd rundt om, prøvede vi at sætte dem igennem figuren. Men denne gang var de ikke særligt kontrollerede, og noget af den skarpe kontrast, vi ledte efter, var væk.

Besvarelsen:

Vores endelige idé blev en simpel søjle med stor fokus på kontrast. Det er en organisk søjle, der brydes tre steder af et helt fladt stykke. På den måde bevares det simple udtryk, men den bliver aldrig kedelig at betragte. Der opstår bølger på siden af søjlen, der er med til at skabe illusionen om betonen som et blødt og organisk materiale – hvilket var vores hensigt.

Skriv et svar

Why ask?